photovoltaics2019-11-10T07:49:50+00:00

فناوری خورشیدی فتوولتاییک چیست؟

«فتوولتاییک» فناوری‌ای است که نور خورشید را به طور مستقیم به برق تبدیل می‌کند. از سیستم‌های خورشیدی فتوولتاییک می‌توان برای تولید برق در نیروگا‌ه‌های فتوولتاییک، تأمین همه یا بخشی از برق مصرفی ساختمان‌ها، برق‌رسانی به واحدهای دور از شبکه‌ی توزیع و … استفاده کرد.
در دورۀ پنج سالۀ اخیر، خورشیدی فتوولتاییک – با 42 درصد رشد سالیانه – دارای بیشترین رشد در میان همۀ فناوری‌های انرژی تجدیدپذیر در جهان بوده است. در سال 2015، خورشیدی فتوولتاییک رکورد رشد دیگری از خود بر جای گذاشت، و با حدود 50 گیگاوات ظرفیت جدید نصب‌شده، مجموع ظرفیت جهانی آن به 227 گیگاوات رسید.
این فناوری اکنون ایفای نقشی اساسی را در تولید برق برخی از کشورها آغاز کرده است. کاهش سریع هزینه‌های این فناوری موجب شده تا برق خورشیدی فتوولتاییک – بی آن که هیچ یارانه‌ای به آن تعلق گیرد – بتواند در تعداد رو به افزایشی از نقاط جهان، از لحاظ قیمت، با سوخت‌های فسیلی رقابت کند.
تجدیدپذیرها اکنون به جریان اصلی صنعت برق در جهان تبدیل شده‌اند. آن‌ها در مجموع بیش از 60 درصد از ظرفیت خالص افزوده‌شده به برق جهان در 2015 را به خود اختصاص دادند. که در این میان خورشیدی فتوولتاییک و بادی پیشتازان بازار هستند. به علاوه آن که از لحاظ سرمایه‌گذاری خالص در افزایش ظرفیت برق، تجدیدپذیرها برای ششمین سال متوالی است که سوخت‌های فسیلی را پشت سر می‌گذارند.

ضرورت برق تجدیدپذیر در ایران

مصرف برق ایران در سال‌های آینده – همچون سال‌های گذشته – به دلایل متعددی نظیر رشد جمعیت، توسعۀ شهرنشینی، افزایش سطح رفاه زندگی، و تغییرات آب و هوایی افزایش خواهد یافت. پاسخ به این نیاز اگر تنها مبتنی بر منابع با سوخت‌های فسیلی باشد، هزینه‌های زیست‌محیطی و اجتماعی فراوانی را به کشور تحمیل خواهد کرد. لذا حرکت به سمت استفاده از منابع تجدیدپذیر در تأمین برق مورد نیاز ضروری است.

طرح خرید تضمینی برق تجدیدپذیر در ایران

در همین راستا، طرح خرید تضمینی برق تجدیدپذیر در ایران به عنوان یک قانون به تصویب رسیده است. مطابق این طرح، دولت به منظور حمایت از تولید برق تجدیدپذیر قیمت ثابتی را تعیین کرده و تضمین می‌کند که برای مدتی طولانی، به ازای هر واحد انرژی الکتریکی، کیلووات‌ساعت، که به شبکه تزریق می‌شود آن را به تولیدکننده‌اش پرداخت ‌نماید.
برای این منظور، وزارت نیرو مطابق با الگوهای موفق در دنیا تعرفه‌هایی مبتنی بر فناوری و مبتنی بر اندازه تعیین کرده است، تا سودآوری پروژه‌های مختلف به‌ویژه فتوولتاییک‌ها را تضمین نماید. به عنوان مثال، برای پروژه‌های خورشیدی با ظرفیت کمتر از 20 کیلووات قیمت 8,000 ریال، با ظرفیت کمتر از 100 کیلووات قیمت 7,000 ریال و با ظرفیت کمتر از 10 مگاوات قیمت 4,900 ریال را به ازای هر کیلووات‌ساعت برق تولیدی تعیین کرده است.
بدین ترتیب سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) به عنوان متولی این امر، از طریق قراردادی که با تولیدکننده منعقد می‌کند، تضمین می‌نماید که برای مدت بیست سال تمامی برق تولیدی را با نرخ‌هایی که هر سال متناسب با تورم تعدیل خواهند شد خریداری نماید. بودجۀ این طرح نیز از محل عوارض برق تجدیدپذیر بر روی قبوض برق مشترکین تأمین می‌شود.

راه‌های ارتباطی

شرکت سمانیر، عضو پارک علم و فناوری البرز

سما نیرو البرز (سهامی خاص)

نشانی: ابتدای آزادراه کرج-قزوین، پارک علم و فناوری البرز
کد پستی: 3365166513